Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

BOTOX

Šta je Botulinum toksin ?


Botulinum toksin je prečišćen toksin koji se koristi kao blokator nervnih signala iz mozga do mišića ubrizgavanjem veoma male količine u određene mišiće na licu kako bi onesposobio mišić i izazvao relaksaciju. Na ovaj način botoks - botox deluje kao blokator mišića parališući ga i ne dozvoljavajući mišićima da se pomeraju te se otklanja uzrok neželjenih bora, same bore a koža je zategnuta i glatka.

Koja područja se tretiraju botoksom?

Botoks se ubrizgava direktno u ciljani mišić za lečenje vertikalne linije između obrva (glabela)  i oko nosa, te oko očiju, horizontalne bore na čelu i na vratu. Takođe, botox se može koristiti za pozicioniranje obrva (u slučaju asimetrije obrva). Ovo se često javlja kod oslabljenih i opuštenih mišića, te se botoksom ovo može sanirati. Ostali mišići, kao onaj za podizanje obrva ostaju netaknuti pa dobijamo simetričan prirodan izgled. Važno je napomenuti, da botulinum toksin ne može biti efikasan kod bora oko usta (linija osmeha), jer su ti mišići neophodni za važne funkcije, poput jela.

Tretman botoksom


Tretman podrazumeva ubrizgavanje veoma male kočine botoxa u mišiće da bi ih onesposobio. Tretman se dobro podnosi i traje veoma kratko uz minimalan oporavak. Botoks počinje da deluje 3 do 7 dana nakon ubrizgavanja. Rezultati uglavnom traju oko 3 do 6 meseci, posle čega efekat postepeno bledi i poptuna funkcija mišića se vraća. Rezultati ponovljenih tretmana obično traju duže iz prostog razloga jer se mišići naviknu da se ne koriste (npr. mrštenje je često stvar navike pa kad se mišići naviknu na neaktivnost efekat sledećeg tremana bude produžen).

Druge primene botoxa (botoksa)

Botoks se koristi i u nekim tretmanima migrene kao i kod preteranog znojenja (hiperhidroza), najćešće u aksilarnom području. Takođe, botoks se koristi u lečenju spazma nekih mišića.

Konrtaindikacije botoksa

Botoks ne treba primenjivati kod bora u donjoj trećini lica jer su ovi mišići neophodni za svakodnevno funkciju (smejanje, jelo, itd.) te nije poželjno da budu oslabljeni ili paralisani.  Takođe bore nastale preteranim izlaganjem sunčevim zracima ne mogu se tretirati botoksom.

Neželjeni efekti botoksa

Neželjeni efekti su minimalni i uglavno se odnose na lokalnu reakciju na mestu uboda. Bol ili blage modrice se javljaju oko mesta uboda ali su prolaznog karaktera i povlače se za 5 dana. Šminka se može nanositi odmah nakon tretmana, ali treba voditi računa da se ne pritiska i masira mesto koje je tretirano botoksom bar nekoliko sati. U retkim slučajevima, pacijenti mogu razviti privremenu slabost susednih mišića kao i glavobolju.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: BOTOX Rating: 5 Reviewed By: Unknown