Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

Uzroci masne kože i kako smanjiti lučenje sebuma

Glavni uzrok masne kože je genetika ali postoje i drugi faktori koji utiču na stepen lučenja sebuma na koje možemo uticati.

Uzroci nastanka masne kože:


1. Genetika - vrlo je verovatno ukoliko imate masnu kožu da će je naslediti i vaša deca. Čak iako ne naslede masnu kožu verovatno će nalediti proširene pore. Ovaj fakotor je nepromenljiv za razliku od drugih.
2. Preterana upotreba proizvoda za negu kože - kako bi održali što duže mlad i zdrav izgled kože pacijenti sa kojima se susrećemo vrlo često preterano koriste proizvode za čišćenje kože, eksfoliaciju i nanose previše proizvoda na kožu.
3. Sezonske promene - pojačano lučenje sebuma javlja se tokom toplog vremena (u proleće i leto) . Nasuprot tome, tokom zime, kad je vazduh suv javlja se dehidrirana koža.
4. Lekovi - upotreba kontraceptivnih pilula i drugih lekova za stabilizaciju hormona može dovesti do pojačanog lučenja sebuma.
5. Korišćenje pogrešne kozmetike - možda i najčešći problem da osobe sa mešovitom kožom koriste proizvode namenjene masnoj koži. U ovom slučaju dolazi do odstranjivanja više sebuma nego što treba pa se koža trudi da nadoknadi lipidni sloj te se usled toga javlja povećano lučenje sebuma.
6. Hormonske promene -su čest uzrok pojačanog lučenja sebuma. Ovo se najčešće javlja tokom trudnoće i  pre i tokom menopauze.
7. Stres - tokom stresa telo proizvodi više androgenih hormona koji mogu  pojačati lučenje sebuma.
8. Korišćenje nepotrebnih kozmetičkih pomagala - četke, rukavice, sundjeri za čišćenje i eksfoliaciju mogu skinuti više masnoće nego što treba te će koža odmah krenuti da stvara više sebuma da bi nadoknadila izgubljeno. Druga opasnost je privremena suvoća lica koja može dovesti do stvaranja problematične kože.
9. Sunčanje - iako na prvi mah može isušiti kožu, dugoročno se luči više sebuma kako bi se koža zaštitila od sunčevih zraka.

Papirići za matiranje - mit


Tzv. oil-blotting papiri koji služe za uklanjanje viška masnoće tokom dana su posebno rizični za upotrebu. Naime, iako oni uklone masnoću na "prosijanim" delovima lica, oni s druge strane mogu šminku, višak masnoće i prašinu nakupljenu tokom dana da potisnu u pore čime se stvara idealna sredina za množenje bakterija te mogu nastati akne.

Šta zaista pomaže kod regulisanja lučenja sebuma


Pre svega adekvatna nega. Ovo podrazumeva korišćenje kozmetike prema tipu kože (koji je odredio dermatolog a ne vi sami). Čišćenje kože treba da podrazumeva upotrebu nekog sredstva u kombinaciji sa vodom (preporuka našeg dermatologa je upotreba SKIN TECH Cleansera) i to ne više od 2x dnevno. Pilinzi za kućnu upotrebu ne bi trebali da se koriste češće od 2x nedeljno. Dodatna sredstva nisu potrebna. Nakon toga je dovoljna krema namenjena masnoj koži (PURIFYING krema, SKIN TECH). Pre nanošenja šminke može se naneti neka emulzija za matiranje. Prosijavanje tokom dana će biti sigurno, posebno ukoliko koristite teži make up. Zato je preporučljivo nositi make up što kraće je moguće.

Ukoliko imate problem sa pojačanim lučenjem sebuma i proširenim porama najbolje da konsultujete dermatologa kako bi odredio tip kože i predložio vam kozmetiku i tretmane namenjene toj problematici. Ovim možete smanjiti pore i umanjiti šanse za stvaranje akni.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Uzroci masne kože i kako smanjiti lučenje sebuma Rating: 5 Reviewed By: Unknown