Antioksidanti: vitamin C, resveratrol, tokoferol (vitamin E). Svi ih mi
znamo ali da li ih koristimo? Odakle da ih unosimo više? Zašta su oni? Kako se
koriste?
Kako su antioksidanti otkriveni?
Otkriveni su prvo kod biljaka. One su stvorile ove neverovatne molekule
tokom svoje evolucije. Pošto je biljkama potrebno sunce da bi rasle, izložene
su visokom nivou UV zračenja - slobodnim radikalima. tako su biljke tokom
evolucije stvorile svoju zaštitu: antioksidante. Ovi molekuli deluju kao
"sunđeri", odmah hvatajući slobodne radikale sprečavajući ih da imaju
štetan učinak na ćelije. Otkriveno je preko 7000 tih molekula za detoksikaciju,
a mnogi od njih se nalaze u zelenom čaju, kafi, ruzmarinu, jabukama, itd.
Kako se meri antioksdativni kapacitet?
Delotovornost biljnih antioksidansa
obično se meri svojim ORAC vrednostima (Oxygen radical absorbance
capacity). Taj indeks se meri in vitro testovima. Koristio ga je USDA (United
States Department of Agriculture) za procenu širokog spektra vrsta hrane. Među
rezultatima studija iz 2010. godine nalazimo (vrednosti se odnose na 100g
namirnica): orasi = 13,541; artičoke = 6.552; jabuke = 3898 i zeleni čaj =
1253.
Antioksidansi u kozmetici?
Kao i biljke naša koža je izložena svakodnevno suncu i UV zračenju. To
stvara slobodne radikale koji pridonose preranom starenju naše kože. U više
urbanim sredinama (zagađenje, stres, ozon) ovo je još izraženije. Zato su
kozmetičke kompanije počele da koriste antiosidanse u svojim formulama kako bi
se taj učinak sprečio ili bar smanjio. Međutim, važna napomena je da
antioksidansi gube svoje snažno dejstvo ako su izloženi kiseoniku. To je razlog
zašto jake kozmetičke firme koriste bočice sa pumpicom kako bi zaštitili proizvod
od izloženosti vazuduhu.
Međutim, neke forulacije imaju visok sadržaj antioksidasa u sebi i
preporučuje se nanošenje 2x dnevno kako bi se preko kože uneli.
0 коментара:
Постави коментар