Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

Borba protiv slobodnih radikala! Antioksidansi u kozmetici


Antioksidanti: vitamin C, resveratrol, tokoferol (vitamin E). Svi ih mi znamo ali da li ih koristimo? Odakle da ih unosimo više? Zašta su oni? Kako se koriste?


 Kako su antioksidanti otkriveni?

Otkriveni su prvo kod biljaka. One su stvorile ove neverovatne molekule tokom svoje evolucije. Pošto je biljkama potrebno sunce da bi rasle, izložene su visokom nivou UV zračenja - slobodnim radikalima. tako su biljke tokom evolucije stvorile svoju zaštitu: antioksidante. Ovi molekuli deluju kao "sunđeri", odmah hvatajući slobodne radikale sprečavajući ih da imaju štetan učinak na ćelije. Otkriveno je preko 7000 tih molekula za detoksikaciju, a mnogi od njih se nalaze u zelenom čaju, kafi, ruzmarinu, jabukama, itd.
Kako se meri antioksdativni kapacitet?
Delotovornost biljnih antioksidansa  obično se meri svojim ORAC vrednostima (Oxygen radical absorbance capacity). Taj indeks se meri in vitro testovima. Koristio ga je USDA (United States Department of Agriculture) za procenu širokog spektra vrsta hrane. Među rezultatima studija iz 2010. godine nalazimo (vrednosti se odnose na 100g namirnica): orasi = 13,541; artičoke = 6.552; jabuke = 3898 i zeleni čaj = 1253.

Antioksidansi u kozmetici?

Kao i biljke naša koža je izložena svakodnevno suncu i UV zračenju. To stvara slobodne radikale koji pridonose preranom starenju naše kože. U više urbanim sredinama (zagađenje, stres, ozon) ovo je još izraženije. Zato su kozmetičke kompanije počele da koriste antiosidanse u svojim formulama kako bi se taj učinak sprečio ili bar smanjio. Međutim, važna napomena je da antioksidansi gube svoje snažno dejstvo ako su izloženi kiseoniku. To je razlog zašto jake kozmetičke firme koriste bočice sa pumpicom kako bi zaštitili proizvod od izloženosti vazuduhu.
Međutim, neke forulacije imaju visok sadržaj antioksidasa u sebi i preporučuje se nanošenje 2x dnevno kako bi se preko kože uneli.

Naša preporuka u borbi protiv slobodnih radikala: 

Nutritive Vit. A-C-E krema i Vit. E Antioxidant krema u kombinaciji sa derma rolerom 0,2mm za svakodnevnu negu posle 30. godine.

Preporučujemo i negu kože iznutra unošenjem hrane bogate antioksidantima a tokom zime unošenje i suplemenata.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Borba protiv slobodnih radikala! Antioksidansi u kozmetici Rating: 5 Reviewed By: Unknown