Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

KOLAGEN - kako nastaje i sve o kolagenu

Šta je kolagen?


Kolagen je glavni strukturalni protein u koži. On ima osnovnu ulogu u stvaranju strukture ćelija, tkiva i organa. Kad ne bismo imali kolagen telo bi se bukvalno raspalo. Kolagen daje koži snagu i izdržljivost, doprinosi mladom i zdravom izgledu kože.
Kolagen čine tri proteinska lanca spojena u jak trostruki lanac. Ova jedinstvena struktura čini kolagen čvršćim i izdržljivijim od čelika. Oko 33% proteina u organizmu je kolagen. Kolagen se nalazi u tkivima, organima i kostima. Kosti se sastoje od kombinacije kolagena i nekih minerala, poput kalcijuma i fosfora. 

Kolagen i koža


Kolagen čini 75% naše kože. Stoga glatka, punija i mladalačka koža je odraz prisustva zdravog kolagena. Razumljivo je zašto se u svetu lepote puno pažnje posvećuje kozmetici i tretmanima koji podstiču stvaranje kolagena (trenutno najpoznatiji tretman koji prirodnim putem stimuliše stvaranje novog kolagena je derma roler ili CIT- Collagen Induction Therapy). S godinama proizvodnja kolagena opada i zdrav kolagen polako propada te se usled toga javljaju neželjene bore i znaci starenja.

Sinteza kolagena


Kolagen se stvara u fibroblastima (ćelije kože koje se nalaze u dermisu). U fibroblastima se stavaraju i drugi proteini poput elastina (zadužen za čvrstu i elastičnu kožu) i glukozamin glikan (podkožni deo koji održava kožu hidriranom).  Ne čudi što preparati sa faktorima rasta (podstiču rad fibroblasta) zauzimaju važan deo u kozmetologiji. Derma roler u kombinaciji sa faktorima rasta upravo podstiče ove procese u koži. Vitamin C takođe ima veoma važnu ulogu u proizvodnji kolagena i nedostatak ovog vitamina može usporiti proizvodnju kolagena.
Sinteza kolagena se dešava kontinuiriano tokom našeg života kako bi popravio i zamenio oštećen kolagen. S godinama, ovaj proces duže traje i obnova kolagena je sve slabija te usled toga imamo opuštenu kožu, bore i dehidriranu kožu.


Formiranje klagena


Kolagen je najzastupljeniji protein u telu. Kolagen čini čak 70% suve mase kože i ključna je komponenta u vaskularnom sistemu i mišićima. Formiranje kolagena je složen proces koji se odvija u 7 koraka, od kojih se 4 koraka odvijaju unutar fibroblasta a 3 u citoplazmi.

U koraku 1 se događa transkripcija i za to je neophodan vitamin C. Transkripcija je proces u kome se DNK odvaja od duplog lanca u dva odvojena lanca kako bi se omogućilo kopiranje kolagenskog koda. Kod je transkriptovan kao ribonukleinska kiselina (RNK) a zatim izlazi iz jezgra  kao glasnik RNK  (mRNK - messenger RNK). mRNK ulazi u endoplazmatični retikulum (ER) koji ga koristi kao obrazac za formiranje kolagena. U ovom prvom koraku polipeptid se sintetiše u ER. Polipeptid je početak kolagena.
U koraku 2 polipeptid je modifikovan pomoću procesa koji se zovu hidroksilacija i glikolizacija, koji su neophodni za formiranje kros linkovanja u sledećem koraku.
Korak 3 proizvodi trostruki prokolagen, koji se takođe dešava u ER, više u grubim ER nego u glatkim ER.
Poslednje intracelularnorno formiranje, u koraku 4, odvija se u Goldžijevom aparatu. U ovom koraku dolazi do lučenja prokolagena koji se izlučuje iz fibroblasta u ekstracelularni prostor za konačno formiranje kolagenskih vlakana.
U ekstracelularnom prostoru se odvija korak 5, u kojem su prokolagenska vlakna telopeptidi ili termalni krajevi odsečeni hidrolizovanjem i sad se zove tropokolagen.
U koraku 6 tropokolagen samostalno prelazi u kolagenska vlakna ali nije još zreo do koraka 7.
U koraku 7 se formira zreo kolagen. Vitamin C se koristi u 1. koraku i u svakom gde se pojavljuje hidroksilacija. Vitamin C (aksorbinska kiselina) je neophodan za pokretanje transkripcije, formiranje prokolagena i ekstracelularnog kros linkovanja kolagenskih vlakana.

Očuvanje zdravog kolagena i prevencija buduće degradacije kolagena

Ovde se pre svega misli na prevenciju već tokom 20-ih godina. Dva osnovna pravca u kome prevencija treba da ide su:
1. zaštita od UV i UVB zraka i
2. zaštita od slobodnih radikala
Izlaganje sunčevim zracima i dejstvo slobodnih radikala je u tesnoj korelaciji pa je neophodno posebnu pažnju posvetiti zaštiti kože od sunčevih zraka (MELABLOCK HSP SPF 30/50+), a već u kasnim 20. ili ranim 30. godinama uvesti kozmetiku koja ima antioksidativno dejstvo. Ovim se proces degradacije kolagena može znatno usporiti, te će koža duže zadržati mladalački izgled.

Podsticanje proizvodnje kolagena


Postoji mnogo načina da se podstakne proizvodnja kolagena. Prvi, i najbitniji korak je da se obezbedi koži dovoljno vitamina C. Ovo se odnosi i na oralni unos vitamina C kao i na kozmetiku koja u sebi ima ovaj važan vitamin koji je zaslužan za stvaranje kolagena ali je i snažan antioksidant (Naša profesionalna preporuka SKIN TECH krema Vitamin C).
Drugi način za podsticanje stavaranj novog kolagena je korišćenje hemijskih eksfolijanata, kao što su neke kiseline (AHA). Na ovaj način se stimuliše obnavljanje ćelija kože.
Treći način su razni kokteli koji stimulišu proizvodnju kolagena i uključuju faktore rasta. Ovim se stimuliše prozvodnja kolagena ali i drugi procesi u koži koji su zaslužni za mladalački izgled kože.
Četvrti način je korišćenje derma rolera u kombinaciji sa koktelima ili samostalno. Na tržistu postoje derma roleri za kućnu upotrebu koji stavaraju mikro povrede u koži čime se šalje signal za dodatnom proizvodnjom kolagena kako bi se "povrede" izlečile. (Kod nas možete nabaviti derma rolere različitih dužina iglica. Naša preporuka je roler 0,5mm za kućnu upotrebu). Kombinacija derma rolera i koktela je isključivo namenjeno profesionalnoj upotrebi.

Ukoliko ste zainteresovani za neki tretman koji podstiče proizvodnju kolagena možete zakazati konsultaciju kako bismo vam preporučili najbolji način za stimulaciju kolagena.

  ZAKAŽI OVDE

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: KOLAGEN - kako nastaje i sve o kolagenu Rating: 5 Reviewed By: Unknown