Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

Kapilari - lečenje i uklanjanje


Šta su prošireni kapilari?

Prošireni kapilari su uvećani krvni sudovi koji se nalaze neposredno ispod površine kože. To su mali krvni sudovi, koji nalikuju na žilice i često se šire zrakasto, te predstavljaju estetski problem kad su na vidnom mesto ili ako zahvataju veću površinu.


Najčešće se nalaze na nosu, obrazima, dekolteu, natkolenicama i butinama. Najčešće nisu bolni, ali ponekad se pacijenti žale da im prošireni kapilari stvaraju osećaj topline i peckanja.


Šta je lasersko uklanjanje kapilara?



Laserski tretman vaskularnih promena predstavlja neinvazivni metod uklanjanja crvenih, plavih i ljubičastih kapilara i vena, crvenih mladeža (hemangioma) i drugih promena krvnih sudova na koži lica i tela pomoću laserskog snopa odgovarajuće talasne dužine.


Efekti laserskog uklanjanja kapilara


Laserom se najefikasnije otklanjaju kapilari i to na neinvazivan i gotovo bezbolan način. Nd:Yag (1064 m) laserski sistem uspešno otklanja estetski neprihvatljive vene i kapilare, ali ne može da spreči nastanak novih mreža kapilara i vena na licu ili nogama kod osoba sa inkompetentnom venskom cirkulacijom.


Opis tretmana laserskog uklanjanja kapilara


Tretman nije bolan, opisuje se kao "toplo bockanje" i blagi osećaj nelagodnosti. Tretman je kratak (najduže traje 30 minuta) i neinvazivan (tj. kroz kožu se ne prolazi iglama ili drugim instrumentima).

Lasersko uklanjanje kapilara  je skoro podjednako bezbedano kod osoba svetlije i tamnije puti. Mehanizam dejstva ovog lasera na krvne sudove se zasniva na foto-termalnom efektu, tj. selektivnoj foto-termolizi. Svetlost lasera, talasne dužine 1064 nm, prodire kroz kožu i apsorbuje se od strane hemoglobina u krvnom sudu, koji apsorbovanu energiju pretvara u toplotu kojom se uništava krvni sud. Uništeni krvni sud se vremenom prirodno razgrađuje u organizmu.


Primena laserskog uklanjanja kapilara


Pomoću lasera najnovije tehnologije Nd:Yag (1064 m) moguće je otkloniti:

+ plave, ljubičastei crvene kapilare,

+ crvene mladeže (hemangiome)

+ rozaceu

+ I druge nepravilnosti na koži


Broj tretmana kod laserskog uklanjanja kapilara


U zavisnosti od tipa, broja i boje vaskularnih promena, potrebno je 1–3 tretmana laserom u razmaku od 6 do 8 nedelja, jer se finalni efekat pojedinačnog tretmana uočava tek posle 1–2 meseca.


Kontraindikacije tretmana laserskog uklanjanja kapilara


Pacijenti čija je koža potamnela na suncu ne mogu da budu podvrgnuti tretmanu sve dok koža ne povrati uobičajenu boju, budući da je potamnela koža sklona stvaranju tamnih fleka i drugih komplikacija. Takođe, izlaganje veštačkim izvorima UVA zračenja (solarijum) nije preporučljivo pre i između tretmana.


Neželjeni efekti uklanjanja kapilara


Neželjene pojave nakon tretmana laserskog uklanjanja kapilara ili nekih drugih vaskularnih pormena se mogu javiti, ali su ove pojave kratkotrajne I blage. Neželjeni efekti posle laserskog uklanjanja kapilara su crvenilo, koje se javlja odmah po tretmanu I najčešće nestaje nakon 24 sata posle tretmana. Kod izrazito malog broja pacijenata crvenilo se povlači tek nakon 3 dana. Jako retko se javljaju I modrice I otoci, I to kod pacijenata koji imaju ozbiljna oštećenja kože usled lošeg kvaliteta vezivnog tkiva oko kapilara ili usled oštećenja kože nastalih pod dejstvom spoljašnjih faktora. Neželjene pojave ovog tipa nestaju u roku od tri do četeiri dana nakon tretmana laserskog uklanjanja kapilara.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Kapilari - lečenje i uklanjanje Rating: 5 Reviewed By: Unknown