Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

Važnost vitamina C u nezi kože

Vitamin C, takođe poznat i kao aksorbinska kiselina je važan za funkciju mnogih procesa u organizmu, od formiranja kostiju do popravljanje ožiljnih tkiva. Vitamin C je glavni antioksidant koji je rastvorljiv u vodi, uništava slobodne radikale, ima glavnu ulogu u reakciji hidroksilacije koja je neophodna za formiranje kolagena, takođe i sinteza karnitina koristi vitamin C kao redukciono sredstvo.

Vitamin C kao antioksidant


Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi on je u stanju da uništi slobodne radikale pre nego što dopru do ćelijeskih membrana. Vitamin E i glutation (GSH) trebaju vitamin C da bi se regenerisali u svom aktivnom obliku.
Staračke pege su ustvari posledica oštećenja kože usled izlaganja sunčevim zracima tj. pod uticajem slobodnih radikala u koži. Vitamin C je izrazito snažan antioksidant i može pomoću kod posvetljavanja kože ali je i odličan izbor kao prevencija (SKIN TECH krema Vit. C ili Nutritive Vit.A-C-E).

Uloga vitamin C u zaštiti kože


Vitamin C ima veoma bitnu ulogu između fibroblasta i keratonicita. Vitamin C kontroliše proliferaciju i diferencijaciju u keratonicitima. Podaci pokazuju da ljudski fibroblasti i neki modifikatori proliferacije i diferencijacije, kao što je vitamin C, su neophodni za epidermalizaciju.
Vitamin C, zajedno sa vitaminom A, može preokrenuti promene na koži koje su izazvane foto starenjem.
Takođe, poznato je da vitamin C pomaže kod poboljšanja spoljašnje barijere tj. epidermalne funkcije u smislu zaštite od spoljašljih faktora: UV zraka, duvana, spoljašnjih zagađivača.



Starenje kože i preventivna uloga vitamina C


Starenje kože je ustvari smanjenje prozvodnje kolagena ali i oštećenje kolagenskih vlakana. Upotreba vitamina C igra veoma bitnu ulogu u prevenciji i usporavanju procesa starenja kože. Vitamin C ima bitnu ulogu u proizvodnji kolagena i kao takav treba da bude izbor broj 1 kao dodatak ishrani ili u topikalnim prozvodima. Faktori koji dodatno doprinose starenju su menopauza, izlaganja sunčevim zracima, zagadjenju i duvanskom dimu.
Kako bi se ovaj proces usporio neophodno je uvesti dijetetsko higijenski režim ishrane: izbegavati šećere, jesti puno voća i povrća, jesti posno meso i ribu, izbegavati prženu i pečenu hranu. Uz ovakav režim ishrane uvesti  500mg vitamina C kao svakodnevni dodatak ishrani.

Tretmani kože i vitamin C


Tretmani treba da budu individualni. U osnovi postoje 3 stepena oštećena tj. starenja kože.
Minimalna oštećenja (od 20 do 30 godina)- to su fine linije oko očiju i usta bez opuštenih obraza, i bez kosih dubokih linija. 

Tretman kod ovakvog stanja treba da obuhvata za početak himijski piling prema preporuci vašeg dermatologa i uvođenje određene medicinske kozmetike u svakodnevnu negu. Tokom dana se preporučuje kozmetika koja sadrži vitamin C, poželjno u kombinaciji sa vitamin E (SKIN TECH krema Vitamin C ili Nutritive vit.A-C-E) i obavezna zaštita sa najmanje SPF 15 (Melablock HSP SPF 30).  Tokom noći koristiti koncetrovane serume koji imaju u sebi vitamin C. Dovoljne su kontrole na svaka 3 meseca kako bi se eventualno piling ponovio ili uveo neki drugi tretman za održavanje stanja kože.

Naša preporuka je i uvođenje derma rolera u redovnu rutinu (iglice 0,5mm za kućnu upotrebu) zbog stimulacije proizvodnje kolagena. Time dodatno otklanjamo oštećenja koja su već nastala ali i radimo na prevenciji.

Srednja šteta (od 40 do 50 godina) - dublje linije oko očiju sa izraženim nazolabijalnim borama, pigmentne promene na određenim delovima, opušteni obrazi i bore na čelu.
U ovom slučaju potrebni su češći tretmani i veća upornost jer je proces oštećenja več poodmakao. Tretmani podrazumevaju ponavljanje hemijskih pilinga po preporuci dermatologa, i dnevna nega kao i kod minimalnih oštećenja uz eventualnu dodatnu dnevnu negu prema stepenu i vrsti oštenjećenja kože (za hiperpigmentacije uvesti i Blending Bleaching kremu). Uz hemijske pilinge se mogu kombinovati i drugi tretmani kao što je mezoterapija kako bi se oštećenja minimalizovala. Kontrole su potrebne svakog meseca kako bi se stanje održalo i na vreme otklonila novonastala oštećenja. U ovom slučaju obavezno uvesti dodatak u ishrani u vidu vitamina C (zbog obnove kolagena) i promeniti način ishrane, ukoliko već nije promenjen.

Naša preporuka je i korišćenje derma rolera (0,5mm za kućnu upotrebu po šemi koju dobijate od dermatologa) i  1x mesečno tretman rolerom u kombinaciji sa nekim koktelom. Stimulisanje kolagena na ovaj način usporiće starenje i odložiće nova oštećenja kože.

Teška oštećenja - javljaju se duboke bore na celom licu, promene u vidu hiperpigmentacija i pega su sve izraženije i brojnije, koža je opušte i izbrazdana kosim borama, nazolabijalne bore su opuštene kao i koža na vratu. 

Uklanjanje ovakvih oštećenja je pravi izazov. Međutim moguće je raditi duboki piling uz kombinaciju sa nekim drugim tretmanom (mezoniti, popunjavanje bora hijaluronskim filerima ili botoksom ako je neophodno). Vaš lakar će vam preporučiti adekvatne tretmane i shodno rezultatima preporučiti učestalost. Do sad bi dnevna nega morala da bude deo redovne dnevne i noćne rutine. Zaštita kože od UV zračenja je proporučljivo da je SPF 30+ (Melablock HSP SPF 50+). 

Hiperpigmentacije i vitamin C


Vitamin C može da blokira tirozinazu koja doprinosi nastanku formiranja melanina. Veće koncetracije oralne primene vitamina C u kombinaciji sa topikalnom primenom kozmetike koja sadrzi vitamin C može smanjiti fleke na koži ukoliko se svakodnevno oba primenjuju u trajanju od 4 do 12 nedelja.

Vitamin C pomaže kod:

  •  hiperpigmentacija

  •  ožiljaka

  •  strija i celulita
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Važnost vitamina C u nezi kože Rating: 5 Reviewed By: Unknown