Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

HIPERPIGMENTACIJE



Hiperpigmentacije (fleke na koži) pogađaju žene i muškarce svih etničkih grupa,a karakterišu se područjima potamnele kože. Iako su hiperpigmentacije češće kod starije populacije, mogu se javiti i kod mlađe populacije. Hiperpigmentacije mogu biti uzrokovane preaktivnim melanocitima (melanotic hyperpigmentation) ili proliferacijom samih melanocita (melanocytotic hiperpigmentacije). Iako same hiperpigmentacije ne predstavljaju nikakvu medicinsku pretnju one ipak mogu ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje. Kako su hiperpigmentacije nekad uporne pacijenti mogu zapasti u depresiju pa sam problem zaslužuje pažnju.



Uzroci hiperpigmentacija
Postoje 3 glavne vrste hiperpigmentacija
Post inflamatorne hiperpigmentacije (PIH) - ove promene se javljaju posle povrede kože od akni, lezija, psorijaze, opekotina, trenja ili nekih drugih tretmana za negu kože. Ovo se dešava jer koža gubi samoobnavljajući efekat te se zarastanje produžava i traje mesecima. Pozitivna strana je da ovaj tip hiperpigmentacija odlično reaguje na lečenje i terapiju.
Lentigo - je poznat i kao staračke pege. Iako se češće javljaju u poznijim godina mogu se neretko javiti i kod mlađe populacije i izazvane su UV zračenjem (foto starenje).
Melasme - su uzrokovane hormonskim fluktuacijama, najčešće tokom trudnoće ili kod poremećaja rada štitne žlezde, upotrebom kontraceptivnih pilula i hormosnke terapije.

Analiza kože

Kako bi se povećala uspešnost lečenja hiperpigmentacija, neophodna je stručna analiza kože i detaljna anamneza. Jako je bitno kod lečenja hiperpigmentacija odabrati adekvatnog stručnjaka koji će pre svega tražiti uzrok problema jer je nekad dovoljno eliminisati uzrok kako bi hiperpigmentacije nestale. Takođe, adekvatna nega kože (kreme sa izbeljujućim efektom) su preporučljive da se koriste za lečenja hiperpigmentacije (Naša dermatolog  preporučuje: Blending Bleaching krema). Kako fleke na licu mogu biti uporne neophdno je duže koristiti adekvatne kreme kako bi rezultati bili vidljivi.

Faktori bitni za analizu hiperpigmentacija

Izloženost UV zračenju - ukoliko češće boraviti ne suncu ili u solarijumu obavezna je UV zaštita (Melablock HSP SPF 30/50+). Takođe, dermatolog bi trebao da uradi detaljan pregled kože zbog moguće pojave melanoma.
·         Korišćenje solarijuma bez UV zaštite
·         Učestalost korišćenja krema sa UV zaštitom
·         Da li koža lako izgori na suncu
Trenutna i prošla medicinska stanja - postoji širok niz zdravstvenih stanja koja mogu izazvati hiperpigmentacije (Addisonova bolest, Cushingova bolest, hipotireoza, itd.)
Trenutna ili nedavne trudnoće,upotreba hormonske ili kontraceptivne terapije - Ovo je bitno da bi se utvrdilo da li su hormoni uzrok nastanka hiperpigmentacija. Ukoliko se hiperpigmentacije javljaju simetrično a pacijent potvrđuje hormonski uzrok, gotovo sigurno je reč o melazmama.
Oralna i lokalna terapija u poslednjih 6 meseci- neki antibiotici, lekovi protiv karcinoma, protiv konvulzija i još mnogi drugi mogu izazvati hiperpigmentacije. Preparati koji lokalno uklanjaju hiperpigmentacije kontradiktorno mogu izazvati upravo iste (hydroquinone).
Skoriji dermatološki ili estetski tretmani - jako je bitno da ove tretmane obavlja stručno i edukovano lice ali isto tako je bitno da se pacijent pridržava saveta za adekvatnu negu posle tretmana. Neki tretmani zahtevaju izbegavanje sunčevih zraka pre ali i posle tretmana, kao i visoku SPF zaštitu. Ove hiperpgmentaciju su obično prolazne (same od sebe) ali mogu trajati relativno dugo.

Terapija hiperpigmentacija

Vaš lekar će odrediti uzrok hiperpigementacija i analizirati koja vrsta promena u diskoloraciji kože je kod vas u pitanju. Na osnovu toga će odrediti terapiju. Ono što sami možete uraditi je adekvatna UV zaštita od 10h do 17h (Melablock HSP SPF 50+ krema) uz zaštitu kože od direktnih sunčevih zraka. Takođe redovno korišćenje krema za uklanjanje hiperpigmentacija (Blending Bleaching krema ili Atrofillin) može ukloniti fleke ali imaju i preventivno dejstvo.
U topičkim sredstvima aktivni sastojci najčešće utiču na tirozinaze (enzim koji se nalazi u melanocitima i stimuliše proizvodnju melanina). Ovo je prvi korak u regulasanju proizvodnje melanina čime se znatno posvetljuje kože (Blending Bleaching  krema). Kad se reguliše proizvodnja melanina, a ukoliko fleke na koži i dalje postoje kožu treba adekvatno spolja tretirati.
Ovaj problem se najčešće uspešno rešava upotrebom AHA (alfahidroksi kiselina) ili retinola čime se ljušti koža a samim tim i fleke. Među površinskim agensima postoji čitav spektar efikasnih pilinga za uklanjanje hiperpigmentacija.
HIDROKINON - FDA je dala odbrenje da se koristi za izbeljivanje kože. Često je formulacija obogaćena i antioksidantima, retinolom i hidroksi kiselinom za boljerezultate. Velika mana je moguća iritacija i ozbiljnije reakcije pojedinaca  koji su osetljivi na hidrokinon.
Azelaic acid (azelainska kiselina) - pre svega je namenjena lečenju akni ali je dokazano da efikasno uklanja i hiperpigmentacije (posebno post inflamatorne hiperpigmentacije). Istraživanja pokazuju da su rezultati isti kao kod upotrebe 4% hidrokinona s tim da kod azeleinske kiseline nema neželjenih dejstava. (EASY DROXY AZELAIC PEEL)

Kojic acid (kodžik kiselina) je prirodni derivat određene vrste gljiva koje imaju slično dejstvo kao hidrokonin. Kombinacija glikolne i kodžik kiseline daje još bolje rezultate (EASY DROXY COMPLEX PEEL piling)
AHA kiselina (alfahidroksi kiselina) koristi se za više stanja kože,uključujući i hiperpigmentacije. (EASY PHYTIC, EASY TCA, EASY TCA PAIN CONTROL, UNIDEEP)

Prevencija hiperpigmentacija

Kod hiperpigmentacija zbog sklonosti kože da proizvodi više melanina neophodna je adekvatna prevencija koja mora biti kontinuirana. Korišćenje dnevne nege sa UV zaštitom i to sa visokim SPF-om je neophodna (MELABLOCK HSP SPF 50+). Često, pacijenti imaju rekurentne hiperpigmentacije jer zanemaruju savete vezano za izlaganje sunčevim zracima i adekvatnu zaštitu.
Takođe, koža sklona hiperpigmentacijama zahteva svakodnevnu negu kako bi se zadržali rezultati prethodnog lečenja hiperpigmentacija. Obavezna je upotreba medicinske kozmetike koja provereno utiče na prevenciju i uklanjanje hiperigmentacija.  (Blending Bleaching /Atrofillin)
Nega kože sklone flekama treba da se sastoji iz sledeća 4 koraka:
1.       čišćenje
2.       eksfoliacija
3.       hidratacija
4.       zaštita
 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: HIPERPIGMENTACIJE Rating: 5 Reviewed By: Unknown