Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

STRIJE



Novi trendovi u terapiji

Milioni žena imaju strije. Sama činjenica o rasprostranjenosti fenomena ne umanjuje osećaj neprijatnosti koji svaka od njih pojedinačno i na svoj način doživljava kada posmatra ružne pruge na svojoj koži.

Sta su strije i zašto nastaju?

Strije su ružičaste, crvenkaste ili ljubičasto uvučene pruge koje se najčešće  viđaju na stomaku, grudima, nadlakticama, zadnjici i butinama. Zapravo, to su ožiljci koji se javljaju u dubljim slojevima kože kao posledica ponovljenih istezanja i deformisanja  kolagenih vlakana, što dovodi do pojave "zguzvane" teksture kože. Dakle, prekidi u kontnuitetu vlakana u dermu, stvaraju tragove na površini kože. 

Strije se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca a  bitan uslov za njihov  nastanak svakako jeste genetska predispozicija. Stoga su trudnoća, brzo sticanje ili gubljenje telesne težine, primena kortokosteroidnih lekova i krema, kao i dugotrajna upotreba  steroidnih hormona najčešći faktori rizika za njihov nastanak. Strije nastale na ovaj način predstavljaju pre svega kozmetski problem i većina njih izbledi i postane manje vidljiva tokom vremena.
Strije se mogu javitii u sklopu Cushingovog, Marfanovog i Ehlerr-Danios-ovog sindroma  i kada lekar posumnja na ova stanja, treba da preporuči laboratorijsku analizu   krvi, urina i druge medicinske dijagnostičke procedure.

Koje terapijske procedure su danas aktuelne u lečenju strija?

Terapija strija u ranijoj fazi njihove pojave (striae rubre) se sprovodi lokalnom aplikacijom lekova iz grupe Tretinoina. Ova terapija se odnosi na strije koje su stare manje od šest nedelja i još uvek su roze ili ružičaste boje. Tretinoini se ne koriste u toku trudnoće.
PDL (Pulsed dye laser therapy) je terapija svetlošću određene talasne dužine koja remodeluje derm, stimulišući sintezu kolagena i elastina. Ova vrsta terapije je efikasnija u lečenju starijih strija.

Frakciona fototermoliza je neablativni laserski tretman koji svetlošću određene talasne dužine izaziva parcijalno (frakciono) oštećenje tačkastog tipa čime izaziva "povredu" kože a ista predstavlja stimulus za sintezu kolagena.

EXCIME laserom se stimuliše sinteza melanina što dovodi do repigmentacije pruga, tako da boja starih i svetlih strija biva sličnija boji okolne kože a samim tim iste bivaju manje vidljive.

Abrazivni protokol profesora Philippe Depreza u kombinaciji sa medicinskim hemijskim  pilingom je procedura koja danas sve više potiskuje klasične terapijske protokole i na zadovoljstvo mnogih pacijenata daje odlične rezultate. Medicinskom šmirglom se uklanja površinski sloj kože - do površnog derma a onda se trihlorsirćetnom kiselinom u kombinaciji sa alfahidroksi kiselinama, vitaminima, antioksidansima i faktorima rasta stimuliše njen oporavak. Nakon sedam do deset dana koža tretirane regije je zategnutija a strije znatno pliće i uže. Procedura se može ponoviti više puta.

Ono što je podjednako važno a možda i najbitnije je da ne treba zaboraviti na PREVENCIJU strija.


Dr. Ranković Snežana, specijalista imunologije
ELPIDA-dermatološki laser centar
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: STRIJE Rating: 5 Reviewed By: Unknown