Dugogodišnje iskustvo u rešavanju dermatoloških i estetskih problema.

Izdvajamo

Razlika izmedju suve i dehidrirane kože




Suva ili dehidrirana koža mogu da se jave kao privremeno ili trajno stanje. Međutim, suva koža se češće javlja kao tip kože, pa je reč o trajnom stanju dok dehidrirana kože ipak češće bude samo privremeno stanje iako može dugo trajati.
Suva koža može biti uzrokovana genetikom ili kao posledica stresa, izlaganja suncu, vetru ili čak agresivnoj kozmetici. Takođe, suva koža se može javiti i upotrebom neodgovarajuće kozmetike. Suva koža može generalno da bude tip kože ali i bilo koji drugi tip kože (mešovita ili masna) mogu imati suve delove kože.

Suva vs. dehidrirana koža

 

Prvo i osnovno bitno je napraviti razliku između suve i dehidrirane kože.
Suva koža (alipoidna koža) je koža kojoj nedostaje ulje tj. lipidni sloj.
Dehidriana koža se odlikuje nedostatkom vlage u stratum corneumu.
Čak i masna i mešovita koža može biti dehidrirana. Ono što je bitno kod razlikovanja suve i dehidrirane kože je da dehidracija znači nedostatak vode a ne masnoća. To znači da lojne žlezde luče dovoljno masnoće, nekad čak i previše ali koži nedostaje voda. 

Šta je suva koža

 

Suva koža je obično tip kože -znači sama koža ne proizvodi dovoljno masnoće, te su lojne žlezde premale, neaktivne ili nedovoljno aktivne. Uzrok je najčešći genetski ali može biti i privremeno stanje uzrokovano hormonskim disbalanasom ili određenim lekovima.
Znaci suve kože: perutanje, male pore, nepropuštanje, otupelost i proizvodu se teško apsorbuju u kožu.

Šta je dehidrirana koža

 

Dehidrirana koža je stanje koža koje nema dovoljno vlažnosti tj. vode. Javlja se najčešće zimi ali i leti kad se koža više izlaže suncu.
Zanci dehidrirane kože: prevelika propusnost, svrab, bled izgled kože koja brzo upija proizvode ali čak i šminku. Test za dehidrirano kožu je jednostavan: povući kožu između dva prsta (ne previše) i ukoliko se pojave sitne linijice znaćete da imate problem sa dehidriranom kožom. U nekim slučajevima ove linijice se vide i bez povlačenja kože, posebno kod izrazito dehidrirane kože. U praksi se često dešava da osobe sa masnom ili mešovitom kožom nedovoljno hidriraju kožu pa imaju dehidrirane delove čak i na T zoni.
Dehidrirano područje oko očiju je najosetljivije. Ovaj deo lica je najosetljiviji i potrebna je posebna nega tokom cele godine.
Dehidrirana koža se može pojaviti i na čelu i u kosmatom delu bliže čela jer su ti delovi najizloženiji spoljašnjim faktorima (sunce, vetar,...) ali i zbog sušenja kose fenom.

Uzroci suve i dehidriane kože


Unutrašnje starenje - starenje unutar kože je normalan fizički proces koji može početi pre ili kasnije u zavisnosti od genetike, pre nego načinom života (spoljašnje starenje je izazvano načinom života). S godinama smanjuje se aktivnost lojnih žlezda, a prirodna vlaga se isto smanjuje tokom godina. S godinama opada i sposobnost kože za regeneraciju jer se smanjuje i zaštitni lipidni sloj u startum corneumu, kao i cirkulacija, što može dovesti do smanjenja proizvodnje sebuma. Neretko se dešava da osobe sa mešovitom ili masnom kožom u poznijim godinama imaju suvu kožu.
Spoljašnji faktori -  dugotrajno izlaganje suncu dovodi do isparavanja vode iz kože, što je razlog zašto preplanula koža zahteva više vlage. Takođe, vetar, klima uređaji, grejanje i niske temperature isušuju kožu i dovode do preranog starenja.
Način života  - dijete bez masti lišavaju naše telo pa i kožu sa esencijalnim masnim kiselinama (EFA - Essential Fatty Acids). Ovaj nedostatak može dovesti do hroničnog svraba, suvoće, perutanja i stanjivanja kože. Takođe može dovesti i do disbalansa prostaglandina (zaduženi za kontrolu upala između ostalog). Veći unos alkohoali ali i nekih lekova (posebno kapi za nos) mogu dovesti ili uticati na pogoršanje suve ili dehidrirane kože.

Siptomi suve i dehidrirane kože:


  •  Iritacije, upale, svrab i osetljivot
  •  Osećaj zatezanja i napetosti kože
  • Izgled i osećaj grube kože
  •  Lagano do teško ljuspanje kože
  •  Borice, fine linije
  • Crvenilo i čak pukotine koju mogu krvariti

Kako tretirati suvu kožu

 

Koristiti proizvode na bazi ulja.Pošto koža nema dovoljno masti moraćete je nadoknaditi. Suvoj koži više odgovaraju masne kreme od laganijih formulacija. Takođe, neophodno je da pronađete proizvod koji neće "gušiti" kožu jer u tom slučaju koža neće moću proizvod da upije i mogu se javiti drugi problemi sa kožom (Naša profesionalna preporuka: Skin Tech Vit. E Anti-oxydant krema ili Nutritive Cream  Vit. A-C-E Lipoic Complex krema namenjene hidrataciji kože sa antioksidativnim dejstvom). Kod suve kože je bitno obratiti pažnju i na ishranu koja bi trebala da sadrži zdrave masti. Isto tako omaga-3 suplement može pomoći kod suve kože. Neka istraživanja su pokazala da omega-3 ukoliko se uzima 8-12 nedelja suvu kožu dovodi u normalu.
Suva koža ne zahteva česte pilinge lica i poželjno je izbegavati proizvode za čušćenje koji pene jer oni dodatno skidaju masni sloj na koži. Potrebno je izbegavati bilo kakve proizvode koji u sebi imaju alkohol već se pre opredelite za proizvode za čišćenje lica u vidu gelova ili losiona.

Kako tertirati dehidriranu kožu

 

Koristite lagane, hidrantne proizvode koji u sebi imaju vodu. Obratite pažnju da kozmetika koju birate ima u sebi glicerin i hijaluronsku kiselinu. Posebno izbegavajte guste kreme i proizvode sa alkoholom. Ljudi često mešaju dehidriranu i suvu kožu pa koriste teške kreme sa većim procentom masnoće umesto vode.
Pijte dosta vode (ovo će pomoći kod osoba koje nedovoljno unose tečnost pa kao posledici imaju dehidriranu kožu), izbegavajte alkohol i kofein.  Svima je poznato da naše telo sadrži 70% vode i kod nedovoljnog unosa vode koža će vrlo brzo pokazati znake dehidracije.
Kod dehidrirane kože je neophodno nakon čišćenja odmah naneti hidrantnu kremu ali i nakon tuširanja pošto se lice potpuno osuši. Kako voda isparava sa lica tako povlači i vodu iz kože. Ukoliko koristite tonik za lice nanesite ga tako da ostene sloj na koži i ostavite da se osuši  a potom naneti adekvatnu kremu.

Ukoliko imate suvu kožu sa dehidriranim delovima onda praktikujte sve gore navedeno ali ćete morati da eksprimentišete sa proizvodima kako biste zaključili koja vam kombinacija najviše odgovara. Pokušajte ujutru da nanosite laganije proizvode, više hidrirajuće dok uveče nanosite teže poput onih za suvu kožu.

Bilo da je reč o dehidriranoj ili suvoj koži neophodno je koristiti kozmetiku sa UV zaštitom (SPF 15-30) tokom cele godine(Naša profesionalna preporuka :SKIN TECH MELABLOCK HSP SPF 30/50+).  Takođe, birajte kozmetiku koja ima antioksidativno dejtvo kako biste usporili proces starenja i zaštitili kožu od slobodnih radikala.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Razlika izmedju suve i dehidrirane kože Rating: 5 Reviewed By: Unknown